середу, 26 грудня 2018 р.

Система камер ALPA

Поява фотоапаратів «Alpa» пов'язана з початком співпраці компанії Pignons S. A., що випускала деталі для годинників, з конструктором Yakob Bogopolsky, більш відомим завдяки розробленими ним кінокамерами «Bolex». Конструктор продав фірмі права на свою нову розробку - малоформатний дзеркальний фотоапарат «Bolca Reflex» - який почали випускати під назвою «Alpa Reflex» в 1942 році. У цій та наступних моделях для кріплення змінних об'єктивів використовувався оригінальний байонет.

При цьому власного оптичного виробництва компанія Alpa не мала, вважаючи за краще комплектувати на свої фотоапарати об'єктивами інших фірм, таких як Schneider Kreuznach, Rodenstock GmbH, Kern і Kinoptik. Виробництво фотоапаратів Alpa було дрібносерійним: в найбільш вдалому 1965 року щорічний загальний випуск не перевищив 1300 штук. Деякі моделі випускалися серіями в кілька десятків примірників, завдяки чому отримали прізвисько «камери для мільйонерів». Фотоапарати Alpa характеризуються повністю металевою конструкцією, ручним складанням і нестандартними технічними рішеннями, наприклад оригінальним курком, який зводиться не більшим пальцем «від себе», як у більшості фотоапаратів, а вказівним в зворотну сторону.

Фотоапарат «Alpa Prisma Reflex», випущений в 1949 році, разом з італійським «Rectaflex» (1948) і німецьким «Contax-S» (1949) увійшов до трійки дзеркалок, вперше в світі обладнаних класичною пентапризмою. Пентапризма стала революційним рішенням, дозволивши усунути один з головних недоліків дзеркального видошукача: перевернуте зображення, що спостерігається зверху, а не з рівня очей. Останньою моделлю ряду стала «Alpa 11si», після чого виробництво було переведено в Японію на заводи Chinon Industries. Тут на основі фотоапарата «Chinon CE-4» був налагоджений випуск камери Alpa Si-3000, що розчарувала прихильників елітної марки. З впровадженням в фотоапаратуру мікроелектроніки, механічні камери Alpa почали здавати позиції на ринку, користуючись попитом у нечислених забезпечених любителів «класики». У 1990 році було оголошено про банкрутство Pignons S. A.


Тепер наведу короткий опис дзеркалок Alpa, випущених в період 40-50-і роки минулого сторіччя.

Першою камерою була Alpa Reflex, котра випускалась в 1944-1951 роках. Ця камера мала шахтний видошукач,  а також окремий оптичний, такий як в класичних шкальних фотоапаратах.


Рекламні буклети Alpa Reflex

Наступною моделлю була Alpa Reflex Model 3 з призматичним видошукачем, котра вийшла на ринок у 1949 році.
Цікаво, що в даній камері уже було реалізоване моргаюче дзеркало. Ще одним цікавим моментом була конструкція призми - візування через неї відбувалось під кутом 45 градусів до горизонту:

Наступницею стала Alpa Reflex Model 4. Нажаль в Матриці вельми мало толкової інформації про камери системи Alpa, тому зрозуміти чим відрізняються камери, які їх технічні характеристики мені поки не вдалось. 4-а модель уже не має віконечок, характерних для далекомірних фотоапаратів. Якщо глянути на фотографії 1-ї та 3-ї моделей, то віконечка ще збережені.

Alpa Reflex Model 5 - вельми схожа на попередницю.

Як видно з нижче наведеного рекламного буклета, існували версії камер з досить цікавим курковим взводом затвору - курок взводився вказівним пальцем правої руки в бік фотографа:

Alpa Reflex Model 6

Alpa Reflex Model 7

На цьому короткий огляд камер системи Alpa  поки завершую. По мірі надходження інформації буду доопрацьовувати його.

Немає коментарів:

Дописати коментар