вівторок, 12 травня 2015 р.

ENNA München Ultra-Lithagon 28/3.5

Як подаруночок до дня солідарності трудящих з своєї історичної батьківщини до мене доїхав ENNA München Ultra-Lithagon 28/3.5. У свій час це була сенсація в світі перших дзеркальних камер - ширококутник фокусною віддалю 28 мм! Та ще і з цілком пристойною світлосилою - 3.5! Не зовсім простою була і оптична схема - 6 лінз. Звісно був і дуже сильний та іменитий конкурент - 28 мм ретрофокусний об'єктив від Pierre Angénieux Paris. Але його сьогоднішня ціна зовсім не надихає на покупку, тоді ж як Ultra-Lithagon дістався мені за 54 євро. У глибині душі я сподівався, що він стане моїм "робочим" ширококутником для пейзажів та архітектури. Але по приїзду у бочці меду виявилась ложка дьогтю - об'єктив має 52 мм різьбу для фільтрів, тоді ж як решта моєї "робочої" оптики - 49. Ну нічого не зробиш - доведеться купити щонайменше жовтий чи жовтозелений фільтр для цього об'єктива.
Кілька слів про зйомку цим об'єктивом. Перше що сподобалось це те, що через нього взалалі можна фокусуватись за допомогою призми. Користувачам сучасних дзеркалок мої слова дещо незрозумілі, але екзактери знають про що я: тогочасні призматичні видошукачі були дуже темними. І особливо цей ефект проявляється саме при використанні ширококутників. З шахтою ця проблема виражена суттєво слабше, особливо при використанні лінзи для точного наведення. Шахта взагалі вельми приємний видошукач, але  вертикальний кадр... Повертаючись до оптики: дещо близько розміщені кільця діафрагми та фокусування - фокусуючись несвідомо можна збити установку діафрагми. До цього легко звикнути і уникати таких помилок завдяки чітким заглибленням на кільці фокусування. Загалом мушу визнати робота цим об'єктивом була приємною наскільки  це можливо для Exakta.
Коли проявив і посканував плівки, зрозумів, що Ultra-Lithagon стане моїм основним ширококутником в системі Exaktaй щонайменше доти, поки не прикуплю собі Angénieux. Мушу зауважити, що знимкував я лише на одній діафрамі - 8, ну але для роботи ширококутником це нормально.


Характеристики:

фокусна віддаль 28 мм,
діапазон зміни діафрагми 3.5 - 22 з кроком у півступеня,
кількість пелюсток діафрагми - 10,
діапазон фокусування від 0.3 м до нескінченності,
просвітлення одношарове,
кількість елементів - 6,
вага 300 г.



Приклади:

Немає коментарів:

Дописати коментар