середу, 25 січня 2017 р.

Asahiflex I, II

На початку 50-х років 20-го сторіччя дзеркальні камери були не вельми популярні. У ті часи в ходу були більше дальномірні, шкальні чи двохоб'єктивні камери. Звісно, ми говоримо про фотоапарати, розраховані на вузьку плівку. Явним недоліком перших дзеркалок було так зване залипаюче дзеркало, котре після спуску затвору залишалось у верхньому положенні, що унеможливлювало візування через видошукач. Щоб дзеркало повернулось в робоче положення потрібно було взвести затвор.
Але успіхи східних німців не давали спати японським інженерам, та і переваги дзеркальних камер з появою великої кількості змінної оптики ставали все більш очевидними. Інженери японської компанії Asahi Optical Ryohei Suzuki та Nobuyuki Yoshida сім місяців працювали над прототипом дзеркальної камери. У результаті їм вдалось побороти вищеописану болячку дзеркалок і розробити камеру з мигаючим дзеркалом. Механізм підйому-опускання дзеркала був механічно зблокований з кнопкою спуску, що не повністю вирішувало проблему, але уже суттєво покращувало комфорт роботи. Мушу зауважити, що для камер з курковим чи іншим схожим способом взведення затвору дана проблема є дещо надуманою. Все одно в процесі взведення затвору камеру потрібно відводити від ока і безперервне візування є неможливим. 
Основним видошукачем Asahiflex була шахта з фокусувальним екраном, що знову ж таки було не дуже зручно в деяких випадках: фотоапарат потрібно тримати на рівні грудей, а зображення у видошукачі є дзеркальновідображеним зліва направо. Для полегшення візування зліва від шахти був закріплений паралаксний оптичний видошукач. Він дозволяв швидко компонувати кадр, але унеможливлював наведення об'єктива по віддалі. Тому видошукачі доводилось використовувати по черзі: спочатку навестись за допомогою шахти, а потім швидко відкадрувати через оптичний видошукач. Зауважу, що значна частина дальномірок грішила тим самим: спочатку дальномір, потім окремий видошукач.



Asahiflex випускався протягом 1952-1957 років в кільком модифікаціях:

Asahiflex I 

У першої версії Asahiflex був лише  один синхроконтакт спалаху - FP. Шторний затвор мав дещо нестандартний набір витримок: «B», 1/20, 1/30, 1/40, 1/60, 1/100, 1/200, 1/500. Витримка синхронізації - 1/30 сек. Якийсь час камера не викликала ентузіазму у гуртових покупців. Зацікавились новинкою лишень в K. Hattori & Co., Ltd (сьогодні це корпорація SEIKO). Asahiflex I високо оцінили не тілько фотографи-любителі, але і професіонали. Недоліками камери були вібрація затвора та удар дзеркала під час його підйому.Було випущено (в 1952—1953 роках) 7,5 тисяч камер. Усі камери призначались для продажу на японському ринку.

Asahiflex Ia


Asahiflex Ia була модифікацією оригінальної камери (в США продавалась як Tower 23). У конструкцію були внесені наступні зміни:
- набір витримок став класичним: «B», 1/25, 1/50, 1/100, 1/200, 1/500;
- затвор дещо спростили;
- додали другий синхроконтакт «Х».
- на об'єктиві з'явилось кільце попередньої установки діафрагми.
Усього було випущено (в 1953—1954 роках) понад 11,5 тисяч камер
Asahiflex II - розроблена на базі Asahiflex Ia. Основною відмінністю і очевидною перевагою є механізм "миттєвого" опускання дзеркала (таким зараз обладнані усі сучасні дзеркальні камери). Перед спуском затвору спеціальний механізм за долі секунди піднімав дзеркало, а після закінчення експонування миттєво опускав його (на відміну від Asahiflex Ia відпускання кнопки спуску для цього не було потрібне). Таким чином фотограф втрачав зображення у видошукачі  лишень протягом експонування. Крім того, новий швидкий механізм зменшував відбрацію камери. Asahiflex II довела ергономіку дзеркалок майже до сучасного рівня. Завдяки розробці цієї камери компанії вдалось міцно закріпитись на ринку 35-мм SLR-камер.

Asahiflex IIa

На передній панелі з'явився диск управління довгими витримками (1/2, 1/5, 1/10). Витримка синхронізації 1/50. В США камера продавалась під маркою Tower 22. Випускалась в 1955-1957 роках.

Asahiflex IIa

Спрощений варіант без довгих витримок. 

Технічні характеристики  камер:
Оптика - різьбова, М37х1;
Розміри - 143×73×49 мм;
Вага - 505 г.

Парк оптики:

- Takumar 50/3,5
- Takumar 58/2,4
- Takumar 83/1,9
- Takumar 100/3,5
- Takumar 135/3,5
- Takumar 500/5

Ще кілька знимок камери, знайдених у Матриці:

Немає коментарів:

Дописати коментар