вівторок, 19 липня 2016 р.

Кустарні пентапризми для Exakta

В кінці 1940-х на початку 1950-х у фотографів з Exakta була проблема: штатний шахтний видошукач з дзеркальним зображенням був незручним для зйомок динамічних сцен. І хоча він має так званий "спортивний" видошукач, це не зовсім вирішує проблему - процеси фокусування та наведення на об'єкт зйомки відокремлені. Звісно можна зфокусуватись наперед, але якщо міняється дистанція до об'єкта, то це втрачає смисл. У той же час на дзеркальних камерах Contax була встановлена класична на сьогодні і новомодна на тоді пентапризма. Одним з сурогатних рішень була додаткова пентапризма, котру потрібно було чіпляти зверху на шахтний видошукач (виробництва Carl Zeiss Jena). Мушу зазначити, що це була вельми громіздка і незручна конструкція, і є підозра, що і не дуже якісна в роботі. Дещо пізніше Ihagee допрацювала камеру, випустивши модель V, в котрій шахтний видошукач і пентапризма були взаємозамінними. У ті часи майстерні, де ремонтувались фотоапарати, могли зробити суттєво більше ніж уміють в теперішніх. Нормальним явищем було додати синхронізатор з спалахом в тих камерах. де це не передбачено розробником. Відповідно почали з'являтись саморобні конструкції з напостійно встановленими пентапризмами. Парочку таких я хотів би показати.


Найбільш відомою у мережі є так звана Exakta Diamant. Це конструкція (як вважають дослідники) самого початку 1950-х років, зібрана з заводських комплектуючих, котрі навіть не доведені до остаточного вигляду. Наприклад, відсутні отвори, гравірування тощо. Є думка, що в камеру встановлена пентапризма виробництва Carl Zeiss Jena тільки з видозміненим верхнім кожухом.


Наступною хочу показати камеру, де встановлено пентапризму Carl Zeiss Jena тільки з знятою фарбою. Прошу пробачення за якість фото, але кращих нема і напевно не буде. Цікаво що дана камера була продана за 15000 USD.


На відомому в Україні інтернет-аукціоні з'явилась Exakta з справді кустарно встановленою призмою

Якщо трапиться ще якась така цікавинка, то звісно я додам інформацію про неї.


Немає коментарів:

Дописати коментар