неділю, 3 липня 2016 р.

Schneider Kreuznach Xenon 50/1.9 chrom

Нарешті мені дістався екземпляр Schneider Kreuznach Xenon 50/1.9 chrom з автоматичною діафграгмою! Це перший об'єктив для системи Exakta з стрибаючою діафрагмою - з'явився на ринку у 1952/53 роках. Хромована версія випускалась лишень на ринок США, тому і розмітка шкали дистанцій у футах. Цікаво, що попередня версія (Xenon 50/2.0) мала дещо іншу оптичну схему. Ціна на той момент становила 169,5 USD - типово для об'єктивів цього класу.


Перші враження від роботи з цим об'єктивом приємні - легко фокусуватись, зручно розміщено віконце індикації встановленої діафрагми, зручно виставляти діафрагму повзунком. Об'єктив не має класичного кільця діафрагми. Нарешті повністю автоматична діафрагма - навіть в Цейсах її потрібно перед наведенням взводити, а тут наводься і фотографуй.
Перші плівки показали, що оптична якість не сама сама, а саме цього сподіваєшся від виробника такого рівня. На відкритих  - вельми низький контраст та і роздільної хотілось би більше. Я думаю, що покаже він себе в чорнобілій зйомці, але поки що не мав можливості спробувати.

Характеристики об'єктива:

фокусна віддаль 50 мм,
діапазон зміни діафрагми 1.9 - 16 з кроком у півступеня,
кількість пелюсток діафрагми - 10,
діапазон фокусування від 0.75 (2,5 фута) м до нескінченності,
просвітлення одношарове,
кількість елементів - 6,
вага 413 г.

Ось як виглядає Xenon:


Кілька прикладів роботи цього об'єктива:

Немає коментарів:

Дописати коментар