пʼятницю, 5 серпня 2016 р.

Hugo Meyer Görlitz Telemegor 400/5.5

У давні часи мій друг купив у Сполучених Штатах мені справжнього монстра - об'ктив Hugo Meyer Görlitz Telemegor 400/5.5. На сьогодні це найбільш довгофокусний об'єктив у мене в колекції, при цьому у нього ще й цілком пристойна світлосила.




Характеристики:

фокусна віддаль 400 мм,
діапазон зміни діафрагми 5.5 - 32 (плавна зміна),
кількість пелюсток діафрагми - 22,
діапазон фокусування від 5.5 м до нескінченності,
просвітлення одношарове,
кількість елементів - 4 у 2 групах,
вага 1580 г.

Нарешті трапилась  можливість випробувати цей об'єктив - мандрівка по Дністровському каньйону. Отже перші враження: дуже важко наводитись, зображення у видошукачі дрижить від найменшої вібрації, незважаючи на стерпної якості штатив, надто короткий хід гелікоїда - елементарно промахуєшся на віддалях більше 10-15 метрів. Звісно є і плюси, точніше плюс - фокусна віддаль. На фотографіях видно, що об'єктив безбожно віньєтує, таке враження що не покриває повний кадр. Це досить дивно, оскільки існує його середньоформатна версія. Можливо причиною такого віньєтування є рідна бленда, знімати її на яскравому сонці я не ризикнув. Але при нагоді спробую. Що сподобалось  - хороший контраст і рисунок. Дуже несподобалась роздільна здатність і софтефект на відкритій діафрагмі. З першого погляду це більше іграшка ніж робочий інструмент. Щоб отримати прийнятний результат потрібно дотриматись багатьох обмежень, що не завжди прийнятно при зйомках.

Кілька кадрів:

Ця знимка байдарочника була зроблена на 5.5 діафрагмі, при діафрагмуванні до 8.0 уже краще, хоча нікуди не дівається віньєтування:
Можливо використання більш вібростійкого штатива дещо покращило б результат - поживем, побачим.



3 коментарі:

  1. Та, він’єтування справді монструозне...

    ВідповістиВидалити
  2. Лелеки пристойно получилися.
    А як на рахунок човників? - все змазане?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Та ні. Просто нема шо показувати, я певно буду викладати уже на клюмбі оті всі наші потуги.

      Видалити